Stichting Monument & Verhaal bereidt op dit moment projecten voor en heeft op korte termijn geen publieksactiviteiten in de planning staan.

In het overzicht 'Activiteiten langer geleden' vindt u een overzicht van diverse vertelactiviteiten die in het kader van projecten en andere opdrachten op locatie door de stichting hebben plaatsgevonden.

ACTIVITEITEN actueel

Op deze plek worden binnenkort nieuwe publieksgerichte activiteiten aangekondigd.


ACTIVITEITEN langer geleden

In 2021-2023 is het project Verhalen van Hollands Buiten - fase I uitgevoerd, in het kader waarvan een serie verhalen is verteld en vertoond. In de onderstaande agenda vindt u een overzicht van de vertelactiviteiten die op locatie hebben plaatsgevonden, alsmede andere vertelactiviteiten die vanuit de stichting zijn uitgevoerd.


Zaterdag 25 maart 2023: Verhalen van Hollands Buiten op Calorama - 'Het rook nergens zo lekker als thuis' en het verhaal van Margriet, Marnix en Sicco

In het verhaal ‘Het rook nergens zo lekker als thuis’ neemt verhalenverteller Janneke Tanja u mee terug naar de tijd dat Calorama nog een kruidenkwekerij was. De kruiden, en vooral ook de rozen uit Noordwijk, waren beroemd in binnen- en buitenland.

Sicco de Jong, Marnix Ruys en voormalig huishoudkundige Margriet den Hollander vertellen mooie en persoonlijke verhalen over hun tijd met de laatste eigenaar en bewoner: Hendrik Maximiliaan Baron Taets van Amerongen van Renswoude.

Op zaterdagmiddag vertelde Janneke in het Koetshuis van Landgoed Calorama in Noordwijk het historische verhaal en Margriet, Marnix en Sicco deelden op heel persoonlijke wijze hun herinneringen aan en ervaringen met baron Henk tijdens een live interview. Met ruim 60 belangstellende bezoekers was ook dit weer een mooi evenement.

 

Donderdag 16 februari 2023: Thema-avond Prins Frederik's Parkenroute in Museum Voorschoten

Prins Frederik (1797–1881), zoon van koning Willem I, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Voorschoten en Wassenaar. Op veel plekken is dat nog te zien, bijvoorbeeld op De Paauw – zijn thuisbasis – en op het kasteeltje Ter Horst. Bijzondere monumenten te midden van landgoederen waar het heerlijk wandelen is.
Carla Scheffer, specialist cultureel erfgoed bij de gemeente Wassenaar, nam de uitverkochte zaal in Museum Voorschoten mee in een boeiend verhaal over deze geliefde ‘zoon van de koning’. Zij vertelde onder meer over de route(s) die prins Frederik liet aanleggen over zijn landgoederen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar.  Aansluitend heeft Janneke Tanja het verhaal 'De tuinen van Prins Frederik', verteld. Vervolgens ging zij in op de kunst van het vertellen van verhalen.

 

Zondag 12 februari 2023: Verhalen van Hollands Buiten op 't Huys Dever - 'Vriend of vijand?' en het verhaal van Ignus Maes

In het verhaal ‘Vriend of vijand?’ vertelt Janneke Tanja hoe Dever, al honderden jaren in bezit van de familie Heereman van Zuydtwijck, in 1949 eigendom werd van de gemeente Lisse. Een bijzondere episode in onze vaderlandse geschiedenis.

Op het moment van overdracht was Dever een ruïne, een ‘holle kies’ zonder dak of vloeren. Ignus Maes, al 50 jaar betrokken bij ’t Huys Dever, vertelt in een interview hoe die ruïne uiteindelijk, met behulp van een enthousiaste groep vrijwilligers, is gerestaureerd.

Op zondagmiddag vertelde Janneke op 't Huys Dever in Lisse het historische verhaal en Ignus deelde zijn ervaringen tijdens een live interview aan een uitverkochte zaal.

 

Donderdag 9 februari 2023: Verhalen van Hollands Buiten op Berbice - 'De logica van slingermuren' en het verhaal van Remko Posthuma

Pieter de la Court van der Voort bezat de buitenplaats Berbice in de 17e eeuw. Hij voerde in de tuin experimenten uit waarvan de resultaten nu nog steeds zichtbaar zijn. Janneke Tanja vertelt erover in het verhaal ‘De logica van slingermuren’.

Het is aan de decennialange strijd van de laatste bewoonster, mejuffrouw Begeer, te danken dat de buitenplaats niet onder een snelweg is verdwenen. Remko Posthuma heeft dit proces van dichtbij meegemaakt, en vertelt in een vraaggesprek over zijn ervaringen met deze bijzondere vrouw.

Deze activiteit vond plaats in het uitverkochte Schuytenhuis op Buitenplaats Berbice aan de Leidseweg in Voorschoten.

 

Donderdag 27 oktober 2022: Verhaal - De Tuinen van Prins Frederik

Kleine Japie wil helemaal niet bij zijn vader op de boerderij gaan werken. Hij wil werken in die hele mooie tuin in het grote huis naast de Rijksstraatweg. Maar van wíe die tuin eigenlijk was, en hoe gróót ‘ie wel niet was - daar had hij geen idee van. Tot zijn oom Teun hem op een dag meeneemt op een wandeling door die tuinen, en vertelt hoe ze ontstaan zijn. 

Een activiteit in de bibliotheken van Voorschoten en Wassenaar tijdens de herfstvakantie.

 

Zaterdag 8 oktober 2022: 'Zusje van... Het verhaal van Susanna Huygens - Huygens' Hofwijck

Tijdens de Museumnacht vertelde Janneke het verhaal van Susanna Huygens op Huygens' Hofwijck aan de Vliet in Voorburg.
Opgroeien met vier oudere broers is voor elk meisje een uitdaging. Zeker als die broers ook nog eens razend slim zijn.  Susanna ‘ Zus’ Huygens was zeker niet dom, maar doorleren - dat deden meisjes niet in haar tijd. Zij koos daarom een andere weg, die haar van Hofwijck naar Clingendael bracht. 

 

Vrijdag 9 september 2022: Eerste film van verhalen van Hollands Buiten - I online

Met een documentaire over Landgoed Oostergeest in Warmond startte het project Verhalen van Hollands Buiten in de week van Open Monumentendag 2022 met een serie over het beheer en de beleving van buitenplaatsen in de Zuid-Hollandse Landgoederenzone. De films belichten bijzondere verhalen, vaak verteld door de ogen van bewoners en direct betrokkenen. Klik op deze link voor de eerste film.

 

 

Donderdag 16 juni 2022: Thema-avond rond Prins Frederik's Parkenroute

Historische Vereniging Oud Wassenaer organiseert op 16 juni om 16:30 uur een avond rond Prins Frederik's Parkenroute in Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22, Wassenaar. Carla Scheffer (gemeente Wassenaar) neemt ons mee in haar onderzoek naar deze bijzonder 'broer van de koning' en de rijroute die hij aan liet leggen. Janneke vertelt een mooi verhaal en licht in een korte workshop een paar tipjes van de sluier op over hoe je nu een goed verhaal vertelt.

 

Maandag 6 juni 2022, Dag van het Kasteel

Op buitenplaats Ockenburgh (Monsterseweg 4, 2553 RL 's-Gravenhage) interviewde Guerite Karin Zwinkels, de bevlogen voorzitter van Ockenburgh over de vele verhalen rond de geschiedenis, de redding en de toekomst van deze unieke buitenplaats. Dit interview was onderdeel van het project Verhalen van Hollands Buiten - fase I.

 

 

Zaterdag 11 september 2021, Open Monumentendag

Ter gelegenheid van de opening van het gerestaureerde huis de Paauw en de realisatie van enkele onderdelen rond Prins Frederiks Parkenroute, vertelde Janneke het eerste historische verhaal van het project Verhalen van Hollands Buiten - fase I.