Verhalen van Hollands Buiten - de films

Wie woonden en werkten er op de buitenplaatsen van de Landgoederenzone en wie doen dat ook nu nog? Wat is hun aandeel in het beheer en behoud van deze plekken en hoe ervaren zij dat? Vanaf september 2022 verschijnt de tiendelige filmserie ‘Verhalen van Hollands Buiten’ online op de website www.hollandsbuiten.nl, onderdeel van de website Geschiedenis van Zuid-Holland.

Veel van de landgoederen die ooit in de Zuid-Hollandse landgoederenzone hebben gelegen, zijn inmiddels verdwenen. De landgoederen en buitenplaatsen die hier nog wel liggen vertellen uiteenlopende verhalen over de geschiedenis van ons land. In de loop der eeuwen is er wel veel veranderd. Niet alleen zijn de landgoederen meermaals van vorm en eigenaar verwisseld, de meeste hebben ook niet meer hun oorspronkelijke functie. Maar verhalen zijn er in overvloed - over de nog bestaande buitenplaatsen en landgoederen, over de plekken die inmiddels grotendeels zijn verdwenen, over al die mensen die er in het verleden bij betrokken zijn geweest en over de mensen die zich ook vandaag de dag nog met hart en ziel inzetten voor deze mooie en bijzondere plekken.

Betrokkenen van landgoederen delen hun buitenplaats

De tiendelige serie films over het beheer van buitenplaatsen en landgoederen is een van de onderdelen van het project Verhalen van Hollands Buiten . De films belichten bijzondere verhalen, vaak verteld door de ogen van direct betrokkenen. Elke film heeft een andere insteek, het zijn de verhalen van de tuinbaas, de huishoudster, de buurtbewoner.

Landgoed Oostergeest:   'Wij zíjn Oostergeest'

Landgoed Oostergeest is een van de parels in de landgoederenzone die er nog altijd prachtig bij ligt. Het landgoed heeft meerdere eigenaren en bewoners gekend, die allen wat toevoegden en aanpasten aan het huis, de tuinen of de bijgebouwen. Sinds het midden van de 19de eeuw wordt Oostergeest bewoond door de familie Leemans. Inmiddels zorgt de zesde generatie voor het voortbestaan van deze plek. Dat maakt Oostergeest extra bijzonder omdat er niet veel particuliere buitenplaatsen en landgoederen meer zijn in de landgoederenzone. Hoe is het om als particulier een landgoed te runnen en beheren, welke uitdagingen kom je tegen? En wat is de meerwaarde van particuliere landgoederen? Het verhaal van de bewoners schetst een prachtig beeld van bevlogen en betrokken beheer en verbondenheid met de geschiedenis van dit Warmondse landgoed.

Binnenkort verschijnen op deze pagina de films over nog 9 landgoederen en buitenplaatsen en één film over Hollands Buiten als geheel. Welke dat zijn?

Onder meer Buitenplaats Berbice, 't Huys Dever, Landgoed Calorama, Buitenplaats Ockenburgh en een film over moestuinen op landgoederen en buitenplaatsen. Niets missen? Met onze nieuwsbrief houden wij alle belangstellenden op de hoogte.