Op deze plek verschijnt binnenkort onze eerste nieuwsbrief. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? U kunt zich onder aan deze pagina aanmelden.

 

17 november 2022: De vijfde film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online: Toen Margriet en Nel in 1994 reageerden op een vacature voor huishoudelijk personeel, wisten zij niet dat ze meer dan 2 decennia op zo’n bijzondere plek zouden komen te werken en zo’n warme band zouden opbouwen met de laatste particuliere bewoner van Calorama: Hendrik Maximiliaan Baron Taets van Amerongen van Renswoude. Ook Sicco en Marnix hadden niet kunnen vermoeden dat hun kennismaking, als pubers, met Baron Henk zo’n grote rol zou gaan spelen in hun leven. Hun zeer persoonlijke verhalen laten zien hoe een warme band met een persoon en met een plek de basis vormt voor het behoud van dit bijzondere landgoed.

10 november 2022: Ockenburgh werd in de 17e eeuw aangelegd door de dichter en arts Jacob Westerbaen. "Wees welkom in myn kleyn paleis... de schouwburg is hier vrij" dichtte hij over dit landgoed. Dat citaat werd de kern van alle plannen rond Ockenburgh. Want ook anno 2022 is dit een plek waar iedereen welkom is. Deze buitenplaats werd, na jaren van verval en twijfel over herbestemming, vanaf 2012 gered door omwonenden, die besloten dat als andere partijen dan niet wisten wat er moest, zíj het wel zouden doen. En dus hebben ze dat gedaan. Karin Zwinkels, een van de vele betrokken vrijwilligers, is daar terecht trots op en vertelt haar verhaal in de vierde film over Hollands Buiten.

20 oktober 2022: Buitenplaats Berbice, ontwikkeld vanaf de 17de eeuw, heeft vele bezitters en bewoners gehad die hier hun sporen hebben achtergelaten. De laatste bewoonster was mejuffrouw Begeer voor wie Berbice van haar jeugd tot 2009 de thuisbasis bleef die zij tegen de maatschappelijke ontwikkelingen en vaart der volkeren in bleef beschermen. Een unieke, spraakmakende en karaktervolle vrouw, die na haar dood de verantwoordelijkheid heeft overgedragen een stichting en een vertrouweling: haar jonge steun en toeverlaat Remko Posthuma, die zij heeft geïnspireerd met haar verhalen, haar tomeloze inzet en met de waarde van de plek die zij wilde beschermen en behouden voor de toekomst. Remko Posthuma vertelt nu zijn verhaal.

 

Op zaterdag 8 oktober, tijdens Museumnacht, wordt in Huygens' Hofwijck, het Huygens Museum in Voorburg, het verhaal verteld van Susanna Huygens, het kleine zusje van ... Voor meer informatie, zie de website van Huygens' Hofwijck.

 

 

 

 

 

7 oktober 2022: De geschiedenis van ’t Huys Dever in Lisse voert terug tot de Middeleeuwen. Het kasteel groeide uit tot een buitenplaats, maar door decennia van verval stortten in de 19de eeuw achtereenvolgens het voorhuis, het dak en de vloeren van de toren in. Uiteindelijk resteerde slechts een ‘holle kies’ zonder dak of vloeren. Tot in de tweede helft van de twintigste eeuw een groep enthousiaste vrijwilligers het initiatief nam om de ruïne te restaureren. Eén van die vrijwilligers van bijna het eerste uur is Ignus Maes, een man die al 50 jaar betrokken is bij Dever en die het als zijn broekzak kent. Hij vertelt zijn verhaal in de tweede film van de Verhalen van Hollands Buiten.

10 september 2022: Het project Verhalen van Hollands Buiten heeft de eerste film met verhalen van betrokkenen bij de prachtige landgoederen en buitenplaatsen van Hollands Buiten opgeleverd. De film over Landgoed Oostergeest in Warmond staat online op de website www.hollandsbuiten.nl, onderdeel van de site van Geschiedenis van Zuid-Holland van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Dit particuliere landgoed is een parel van Hollands Buiten, met bevlogen bewoners die zich al zes generaties met hart en ziel inzetten voor dit landgoed en zijn plaats in het dorp.