Lopende projecten

Verhalen van Hollands Buiten

Stichting Monument & Verhaal werkt momenteel aan het project 'Verhalen van Hollands Buiten'. Een project over landgoederen en buitenplaatsen in het binnenduinlandschap van Zuid- en Noord-Holland. Veel buitenplaatsen en landgoederen dateren uit de 17de eeuw, toen rijke Hollandse handelaren zich een zomerverblijf buiten de steden konden veroorloven. Sommige zijn nog veel ouder.

Veel van die buitenplaatsen zijn met name bekend bij omwonenden, maar niet bij het grote publiek. En het feit dat die buitenplaatsen deel uitmaken van een complete landgoederenzone is nog veel minder bekend. Voor Stichting Monument & Verhaal is dit alle reden voor een speciaal project. Voor meer informatie, klik hier. Voor de films over Hollands Buiten, klik hier.

 

In 2021-2022 is fase I van het project uitgevoerd. Fase II staat gepland voor 2024-2025 en zal mogelijk, naast aanvullende verhalen, onder meer ook een Hollands Buiten festival en een podcast bevatten. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Koloniale geschiedenis van Hollands Buiten

Op de website geschiedenisvanzuidholland.nl is uitgebreid informatie te vinden over onder meer de geschiedenis van Hollands Buiten: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone. Nu is daar ook informatie te vinden over de relatie tussen de luxe buitenplaatsen van de Hollandse elite en het koloniale verleden. Over die relatie staat een mooie serie artikelen op de site. Maar de relatie is niet alleen te vinden in boeken en artikelen, maar ook op sommige buitenplaatsen terug te zien als je  ze bezoekt. Om dat in beeld te brengen heeft stichting Monument & Verhaal in het voorjaar van 2023 in opdracht van Erfgoedhuis Zuid-Holland vier films gemaakt waarin specialisten op locatie vertellen over de zichtbare koloniale geschiedenis in Hollands Buiten. De films zullen later dit jaar te bekijken zijn op de bovengenoemde website over de geschiedenis van Zuid-Holland.