Op deze plek verschijnt binnenkort onze eerste nieuwsbrief. Wilt u onze berichten ontvangen? U kunt zich aanmelden via het formulier onder aan deze pagina .

 

5 april 2023: De voorlopig laatste film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online:

Veel van de landgoederen en buitenplaatsen in Hollands Buiten dateren uit de 17de eeuw, toen rijke Hollandse handelaren zich een zomerverblijf buiten de stad konden veroorloven. Sommige locaties waren toen al eeuwen in gebruik, want ook de Romeinen en middeleeuwse ridders vonden deze droge zandrug achter de duinen al een geschikte plek om zich te vestigen. Veel van deze locaties zijn inmiddels verdwenen. De nog resterende landgoederen en buitenplaatsen vormen echter nog altijd een herkenbare groene zone in de drukke Randstad. Hier zijn bijzondere verhalen te vertellen over verleden, heden én toekomst.

31 maart 2023: Alle verteltrainingen van Verhalen van Hollands Buiten afgerond. De historische verhalen die over tien buitenplaatsen, kastelen en landgoederen zijn gemaakt, zijn bedoeld theatraal te vertellen. Inmiddels zijn ze ook (bijna) allemaal tenminste één keer verteld.  Leuk natuurlijk, maar daarna is onze verteller Janneke klaar. En wat moeten die locaties dan met die verhalen? Echt goed verhalen vertellen is namelijk een kunst op zich, dat kan niet iedereen zo maar. Daarom geeft Monument & Verhaal voor vrijwilligers van alle betrokken locaties een training, zodat zij de verhalen kunnen blijven gebruiken zoals ze bedoeld zijn, tot in lengte van jaren! Ook de laatste cursus is inmiddels afgerond.
Had u ook willen leren vertellen? Laat het ons weten. Wellicht komt er nog een ronde verhalen en trainingen in 2024.

 

17 maart 2023: De tiende film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online: Bijna 150 jaar geleden kocht de Congregatie van de Heilige Catharina van Siëna de toen al bijna twee eeuwen oude buitenplaats Bijdorp in Voorschoten. Daarmee kreeg deze plek een totaal andere bestemming dan de rest van de Landgoederenzone. Anderhalve eeuw lang was Bijdorp voor de zusters hun thuisbasis. De in 1841 opgerichte Congregatie nadert nu haar voltooiing. Daarom hebben de zusters nagedacht over de toekomst van deze bijzondere plek, waar de geschiedenis en de waarden van hun werken en levensvisie zo verankerd zijn. 

 

 

9 maart 2023: De negende film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online: In het centrum van Sassenheim ligt een weelderig landschapspark waar de hele gemeente van geniet. Dat dit park een langere geschiedenis heeft dan de meeste gemeentelijke groenvoorzieningen in Nederland is best bijzonder. Piet Langeveld is geboren en getogen Sassenheimer en heeft zijn hele leven vlak bij het park gewoond, net als zijn voorouders. Een leven lang vragen stellen heeft Piet, behalve liefde voor de plek, veel kennis opgeleverd.

 

22 februari 2023: Verhalen van Hollands Buiten, live verteld op Landgoed Keukenhof: Ontvangst voor genodigden in het koetshuis van Kasteel Keukenhof met Verhalen van Hollands Buiten op Kasteel Keukenhof' en het verhaal van Ton Tibboel:
In het verhaal ‘Huis vol herinneringen - de Keukenhof van Jan Carel Elias graaf van Lynden’ vertelt Janneke Tanja hoe de laatste particuliere eigenaar het landgoed Keukenhof onderbracht in een stichting, om het voor toekomstige generaties te kunnen behouden. En Ton Tibboel haalt in een live interview herinneringen op en vertelt anekdotes over hoe het familiebedrijf Tibboel anderhalve eeuw 'Keukenhofleverancier' is geweest.

 

12 februari 2023: Verhalen van Hollands Buiten, live verteld op 't Huys Dever: Verhalen van Hollands Buiten op 't Huys Dever - 'Vriend of vijand?' en het verhaal van Ignus Maes:

Hoe werd Dever, al honderden jaren in bezit van de familie Heereman van Zuydtwijck, in 1949 eigendom van de gemeente Lisse? En hoe werd deze ruïne, een ‘holle kies’ zonder dak of vloeren, na zo veel jaren gerestaureerd? Op zondagmiddag om drie uur vertelt Janneke het historische verhaal en Ignus deelt zijn ervaringen tijdens een live interview.

 

 

 

9 februari 2023: Verhalen van Hollands Buiten, live verteld op Berbice: We nemen u mee op Buitenplaats Berbice met twee heel verschillende verhalen mee in de geschiedenis:

Pieter de la Court van der Voort bezat deze buitenplaats in de 17e eeuw. Hij voerde in de tuin experimenten uit waar de resultaten nu nog steeds zichtbaar van zijn. Verhalenverteller Janneke Tanja vertelt erover in het verhaal ‘De logica van slingermuren’.  Daarnaast is er een vraaggesprek over een stuk recentere geschiedenis van de buitenplaats: de decennialange strijd van de laatste bewoonster, mejuffrouw Begeer, aan wie wij te danken hebben dat de buitenplaats niet onder een snelweg verdwenen is. Remko Posthuma heeft dit proces van dichtbij meegemaakt, en vertelt over zijn ervaringen.

 

7 februari 2023De achtste film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online: Kasteel Keukenhof, op het Landgoed Keukenhof in Lisse, is een van de weinige locaties in de Landgoederenzone met een naam die werkelijk wereldwijd bekend is. Het kasteel is tegenwoordig een museum met een interieur dat zo wordt behouden en gerestaureerd zoals het generaties lang is geweest. Eén van de belangrijkste betrokkenen bij dit interieur is ‘hofleverancier’ Tibboel geweest. Ton Tibboel is de zesde generatie van de in 1784 opgerichte firma Tibboel en de laatste die nog voor de familie Van Lynden heeft gewerkt. 

 

 

25 januari 2023De zevende film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online: Huys te Warmont in Warmond is een monument met een geschiedenis die terug gaat tot de Middeleeuwen. In 1961 werd het huis eigendom van een stichting. Sindsdien wordt het huis bewoond door meerdere huurders. Toen het steeds ingewikkelder werd om dit grote monument goed te beheren en te onderhouden, werd de landelijke vereniging Hendrick de Keyser Monumenten in 2018 eigenaar. Hoe het is om zo’n monumentaal huis te bewonen, en wat voor visie en drive nodig zijn om dit pand duurzaam klaar te maken voor de toekomst, vertellen bewoner Jan Sevenster en architect Stephan Ligtvoet.

 

2 december 2022De zesde film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online: Veel van de moestuinen, kassen en boomgaarden die vroeger op alle landgoederen en buitenplaatsen te vinden waren, verdwenen in de loop der tijd omdat het erg arbeidsintensief was en te kostbaar werd toen steeds meer groenten eenvoudig te koop waren. Moestuinliefhebber Dorothée Koper, fulltime groenvrijwilliger Hennes Claassen en adviseur historische moestuinen Taco IJzerman spannen zich in om moestuinen te herstellen en nieuwe functies te geven.

 

17 november 2022: De vijfde film over de Verhalen van Hollands Buiten staat online: Toen Margriet en Nel in 1994 reageerden op een vacature voor huishoudelijk personeel, wisten zij niet dat ze meer dan 2 decennia op zo’n bijzondere plek zouden komen te werken en zo’n warme band zouden opbouwen met de laatste particuliere bewoner van Calorama: Hendrik Maximiliaan Baron Taets van Amerongen van Renswoude. Ook Sicco en Marnix hadden niet kunnen vermoeden dat hun kennismaking, als pubers, met Baron Henk zo’n grote rol zou gaan spelen in hun leven. Hun zeer persoonlijke verhalen laten zien hoe een warme band met een persoon en met een plek de basis vormt voor het behoud van dit bijzondere landgoed.

 

10 november 2022: Ockenburgh werd in de 17e eeuw aangelegd door de dichter en arts Jacob Westerbaen. "Wees welkom in myn kleyn paleis... de schouwburg is hier vrij" dichtte hij over dit landgoed. Dat citaat werd de kern van alle plannen rond Ockenburgh. Want ook anno 2022 is dit een plek waar iedereen welkom is. Deze buitenplaats werd, na jaren van verval en twijfel over herbestemming, vanaf 2012 gered door omwonenden, die besloten dat als andere partijen dan niet wisten wat er moest, zíj het wel zouden doen. En dus hebben ze dat gedaan. Karin Zwinkels, een van de vele betrokken vrijwilligers, is daar terecht trots op en vertelt haar verhaal in de vierde film over Hollands Buiten.

20 oktober 2022: Buitenplaats Berbice, ontwikkeld vanaf de 17de eeuw, heeft vele bezitters en bewoners gehad die hun sporen hebben achtergelaten. De laatste bewoonster was mejuffrouw Begeer voor wie Berbice van haar jeugd tot 2009 de thuisbasis bleef die zij tegen de maatschappelijke ontwikkelingen en vaart der volkeren in bleef beschermen. Een unieke, spraakmakende en karaktervolle vrouw, die na haar dood de verantwoordelijkheid heeft overgedragen een stichting en een vertrouweling: haar jonge steun en toeverlaat Remko Posthuma, die zij heeft geïnspireerd met haar verhalen, haar tomeloze inzet en met de waarde van de plek die zij wilde beschermen en behouden voor de toekomst. Remko Posthuma vertelt nu zijn verhaal.

 

Op zaterdag 8 oktober, tijdens Museumnacht, wordt in Huygens' Hofwijck, het Huygens Museum in Voorburg, het verhaal verteld van Susanna Huygens, het kleine zusje van ... Voor meer informatie, zie de website van Huygens' Hofwijck.

 

 

 

 

 

7 oktober 2022: De geschiedenis van ’t Huys Dever in Lisse voert terug tot de Middeleeuwen. Het kasteel groeide uit tot een buitenplaats, maar door decennia van verval stortten in de 19de eeuw achtereenvolgens het voorhuis, het dak en de vloeren van de toren in. Uiteindelijk resteerde slechts een ‘holle kies’ zonder dak of vloeren. Tot in de tweede helft van de twintigste eeuw een groep enthousiaste vrijwilligers het initiatief nam om de ruïne te restaureren. Eén van die vrijwilligers van bijna het eerste uur is Ignus Maes, een man die al 50 jaar betrokken is bij Dever en die het als zijn broekzak kent. Hij vertelt zijn verhaal in de tweede film van de Verhalen van Hollands Buiten.

 

10 september 2022: Het project Verhalen van Hollands Buiten heeft de eerste film met verhalen van betrokkenen bij de prachtige landgoederen en buitenplaatsen van Hollands Buiten opgeleverd. De film over Landgoed Oostergeest in Warmond staat online op de website www.hollandsbuiten.nl, onderdeel van de site van Geschiedenis van Zuid-Holland van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Dit particuliere landgoed is een parel van Hollands Buiten, met bevlogen bewoners die zich al zes generaties met hart en ziel inzetten voor dit landgoed en zijn plaats in het dorp.